Nieuws

04/09/2020 | categorie: Algemeen Diensten

Griepvaccinatie

Dit jaar zal de verdeling van de griepvaccins gefaseerd verlopen. Personen die tot de risicogroepen  Categorie A behoren, kunnen het griepvaccin met voorschrift ophalen vanaf 1 oktober. Als er nog voldoende voorraad is, kunnen vanaf 1 december de andere risicopatiënten (50 – 64 jaar) een griepvaccin ophalen in de apotheek.  Omwille van de grote vraag en het beperkt aanbod zullen dit jaar niet-risicopatiënten geen vaccin kunnen krijgen.

Vaccinatie zorgt ervoor dat je zelf beschermd bent, maar ook dat je anderen beschermt door de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Is het vaccin doeltreffend?

Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming en het griepvaccin ontsnapt niet aan die regel. Het vaccin vermindert sterk het risico op besmetting met het griepvirus. Indien je, ondanks je voorzorgen, toch griep krijgt, zorgt het vaccin ervoor dat je minder last hebt van de symptomen en dat je minder risico loopt op complicaties. Vaccinatie is dus geen wondermiddel, maar het is de meest efficiënte manier om je te wapenen tegen de ziekte of complicaties ervan.

Jaarlijks vaccineren is overigens noodzakelijk. De immuniteitsbescherming die je opbouwt wanneer je gevaccineerd wordt, duurt maar 6 tot 9 maand. Bovendien circuleren ieder jaar andere types van het virus, waardoor het griepvaccin ook jaarlijks een nieuwe samenstelling krijgt. Zo wordt de best mogelijke bescherming geboden tegen de virussen van dat moment.

Welke bijwerkingen heeft het vaccin?

Tenzij je allergisch bent voor een bepaalde stof in het vaccin, zijn de ongewenste effecten die het griepvaccin zou kunnen veroorzaken, over het algemeen onschuldig.

In tegenstelling tot wat sommigen beweren, kan het vaccin ook geen griep veroorzaken. Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Tijdens de twee weken na de inenting met het griepvaccin, maakt je lichaam antistoffen aan die je zullen beschermen tegen het griepvirus. In die periode zou je wat licht ongemak kunnen voelen.

Je laten vaccineren is de beste manier om je te beschermen tegen griep, om verspreiding van het virus tegen te gaan en om het aantal opnamen in het ziekenhuis te beperken.
Voor risicopersonen wordt het vaccin bijna 50% terugbetaald, sommige ziekenfondsen vergoeden het vaccin zelfs 100%.

Meer lezen:

Griep is geen onschuldige infectie

Gefaseerde griepvaccinatie

Back to top