Nieuws

13/11/2018 | categorie: Algemeen Informatie

Zorg dat je niets mist door griep

De winter staat voor de deur en die gaat steeds gepaard met een griepepidemie. Ieder jaar krijgt gemiddeld 1 op de 10 personen de griep.  Meestal genees je vanzelf na een aantal dagen (tot weken), maar soms kan griep ernstige gevolgen hebben.  Er sterven nog steeds veel mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Zorg dat je niets mist door griep en laat je vaccineren.   De kans dat je de griep krijgt, verkleint.  Als je ze toch krijgt, ben je door de vaccinatie minder ziek en heb je minder kans op ernstige complicaties zoals een longontsteking of hartproblemen.

Iedereen is gebaat bij een vaccinatie, maar risicopatiënten lopen een hoger risico op complicaties door hun verminderde weerstand. Je behoort tot een risicogroep als je

  • zwanger bent
  • ouder bent dan 50 jaar
  • een chronische ziekte hebt
  • in een ziekenhuis of woonzorgcentrum bent opgenomen
  • samenwoont met bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor een baby jonger dan 6 maanden
  • werkt in de gezondheidssector

Het griepvaccin kost dit jaar 6.77 euro voor risicopatiënten (12.72 euro voor niet-risico groepen). Bij sommige mutualiteiten is er nog een extra tegemoetkoming op dit remgeld. Voor deze extra terugbetaling krijg je in de apotheek een BVAC-attest dat je bij de mutualiteit kan indienen.

Bronnen:
www.laatjevaccineren.be
www.apotheek.be

Back to top