Nieuws

20/05/2017 | categorie: Algemeen Informatie

Kijk uit met dokter Google!

Bruiswater maakt dik.

Peuters die met een tablet spelen slapen minder.

Rozemarijn is goed voor het geheugen.

Krantenkoppen moeten lezers lokken, maar verliezen daarmee de nuance.  Resultaten uit wetenschappelijke studies worden soms overdreven, door journalisten of door de onderzoekers zelf. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.  Het leidt tot geldverspilling, onrust en overbodige behandelingen.

Als je gelooft dat deodorant borstkanker veroorzaakt, word je onnodig bang gemaakt.  Of stel dat je als jonge ouder het bericht gelooft dat het mazelenvaccin autisme veroorzaakt, je je baby niet laat vaccineren met de beste bedoelingen en je kind later hersenschade oploopt bij een mazeleninfectie, dan heeft dit bericht ernstige schade veroorzaakt.

Het is heel moeilijk om de correcte informatie van de fabels te onderscheiden.  Gezondheid-en-Wetenschap wil daar iets aan doen.  Ze houden dag in dag uit het actuele gezondheidsnieuws bij.  De krantenkoppen worden van commentaar voorzien en ze zoeken voor jou de wetenschappelijke oorsprong van het nieuws.  Hiervoor werken ze nauw samen met onafhankelijke artsen en experts van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine Cebam.

Je vindt het laatste nieuws mét commentaar op Gezondheidsnieuws onder de loep.

Op dezelfde website vind je ook patiëntenrichtlijnen, je kan er kennismaken met de richtlijnen waarop de zorgverstrekkers zich baseren.  Je vindt er ook info over wat je zelf kan doen bij een bepaalde aandoening.

Laat de volgende keer dokter Google links liggen en raadpleeg www.gezondheidenwetenschap.be, zo ben je zeker van een wetenschappelijk correct uitleg.

 

 

Back to top